Genetica

Kennis van genetica is relevant voor het bereiken van optimale gezondheid, helpt bij het terugdringen van chronische ziekte en draagt bij aan langer (vitaal) leven. 

Meer kennis is meer invloed op gezondheid

Er bestaan veel misvattingen rond genetica en het krijgen van (chronische) ziekte. Met de komst van epigenetica en antropologisch onderzoek bij o.a. hedendaagse jager-verzamelaars is duidelijk geworden dat onze genen niet hetzelfde zijn als ons lot. Er bestaat een uitdrukking in de wetenschap: "genetics loads the gun but he environment pulls the trigger", wat betekent dat we een kwetsbaarheid (aanleg) kunnen hebben, maar dat onze leefstijl en omgeving bepalend is of een ziekte tot uiting komt. 

Zo komt depressie, diabetes, hart- en vaatziekte, auto-immuunziekten en kanker (welvaartsziekten) vrijwel niet voor bij hedendaagse jager-verzamelaars. 

Het onderzoeken via o.a. genetisch onderzoek en daardoor begrijpen hoe ons lichaam in elkaar steekt en wat we nodig hebben of anders nodig hebben vanwege genetische verschillen, kan enorm helpen in de zoektocht naar gezondheid, het bestrijden van chronische ziekte en optimaal leven.

"Genetics loads the gun but the environment pulls the trigger"

Genetisch onderzoek via Igene

Upotential werkt samen met Igene om mensen te begeleiden voor een beter gezondheid via het doen van genetisch onderzoek.

Website Igene

Wat bereik je met genetisch onderzoek bij Igene

  • Inzicht in je genetische aanleg voor verschillende aandoeningen
  • Persoonlijk leefstijladvies, gebaseerd op jouw DNA-profiel
  • Farmacogenetische informatie over jouw gevoeligheid voor medicijnen

 

 

(1). Münzel, T., Sørensen, M., Lelieveld, J., Hahad, O., Al-Kindi, S., Nieuwenhuijsen, M., Giles-Corti, B., Daiber, A., & Rajagopalan, S. (2021). Heart healthy cities: genetics loads the gun but the environment pulls the trigger. European heart journal42(25), 2422–2438. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehab235