Leefstijlgeneeskunde - kPNI

Uitleg en toepassingsgebied leefstijlgeneeskunde c.q. klinische psychoneuroimmunologische (kPNI) therapie

Introductie psychoneuroimmunologie

Psychoneuroimmunologie is de interdisciplinaire wetenschap waaruit de therapeutische stroming klinische psychoneuroimmunologie voortkomt, dat synoniem is met evolutionaire-, complementaire- en leefstijlgeneeskunde.

Psychoneuroimmunologie (PNI) is een wetenschappelijke discipline die de afgelopen 40 jaar is geëvolueerd om de relatie tussen immuniteit, het endocriene systeem en het zenuwstelsel te bestuderen (1). PNI, ook wel psycho-endoneuro-immunologie (PENI) of psychoneuro-endocrino-immunologie (PNEI) genoemd, is de studie van de interactie tussen psychologische processen en het zenuwstelsel en het immuunsysteem van het menselijk lichaam. geneeskunde. PNI hanteert een interdisciplinaire benadering en omvat onder andere psychologie, neurologie, immunologie, fysiologie, genetica, epigenetica, farmacologie, moleculaire biologie, psychiatrie, infectieziekten, endocrinologie en reumatologie.

Evolutie is zowel een feit als een theorie (2). Evolutie is algemeen waarneembaar in laboratorium- en natuurlijke populaties als ze in de loop van de tijd veranderen. Het feit dat we jaarlijkse nieuwe griepvaccins nodig hebben, is een voorbeeld van een waarneembare evolutie. Tegelijkertijd verklaart de evolutietheorie naast de opeenvolging van fossielen, alle organismen en hun kenmerken.

Psychoneuroimmunologie is gebasseerd op (evolutionaire) biologie

Met dank aan vooral Charles Darwin is het heersende paradigma (denkkader) in de biologie verschoven van creationisme naar evolutie. Dit vond plaats zo'n 150 jaar geleden, echter is de medische wereld en gezondheidszorg rigide blijven hangen bij denkmodellen, die passen bij de tijd van creationisme. 

Het menselijke ras werd sinds de overstap naar landbouw en massasamenlevingen en de bijpassende erbarmelijke leefomstandigheden vooral geplaagd door infectieziekten, waarbij reductionistische (hokjes) denken enigszins kan functioneren. Infectieziekten zijn in moderne landen die hygiëne en watervoorziening op orde hebben niet meer het voornaamste probleem. Wat ons nu vooral en toenemend kwaliteit en kwantiteit van leven ontneemt, zijn de chronische welvaartsziekten. In de aanpak van deze leefstijlziekten werkt het onverbindende hokjes nauwelijks en is het voornamelijk symptoombestrijding. Een holistische c.q. verbindende denkwijze waarbij de mens als een geheel wordt waargenomen in relatie met zijn of haar systeem, is noodzakelijk om te komen tot menswaardige geneeskunde.

De eerste reden dat de overstap naar evolutionaire biologie en leefstijlgeneeskunde maar uiterst traag plaatsvindt, is omdat religie zo hardnekkig invloed blijft houden op sociale- en maatschappelijke processen (met name de VS). Ten tweede komt dit door de invloed van machtige industrieën, partijen of andere belanghebbenden, die het willen houden zoals het is. Er is immers aan leefstijlgeneeskunde weinig te verdienen. Geld houdt de maatschappij draaiende en bepaald wetenschappelijk onderzoek, media, politiek en beleid. 

"Biology is nothing without evolution and medicine is nothing without biology" 

Waarom leefstijlgeneeskunde - kPNI

Binnen de huidige wereld heeft de mens te maken met veel verstorende en voor ons genoom onbekende omgevingsfactoren. De chronische welvaartsaandoeningen komen daaruit voort. Deze en vele andere aandoeningen vragen om een andere aanpak dan het hokjes en onverbindende denken dat normaliter in de reguliere geneeskunde is. De kPNI is een gezondheidswetenschap die onderzoekt hoe gezondheid op alle niveaus in stand kan worden gehouden en worden hersteld.  ​Door een brede ingeratieve benadering is een klinische PNI behandeling persoonlijk, menswaardig en effectief!

"Everyone has a doctor in him/her; we just have to help it in its work. The natural healing force within each one of us is the greatest force in getting well. Our food should be our medicine. Our medicine should be our food."

Leefstijlgeneeskunde - kPNI is effectief bij

  • Allergie

  • Auto-immuunziekten

  • Energietekort/vermoeidheid

  • Diabetes

  • Hart- en vaatklachten

  • Hormonale klachten

  • Huidproblemen

  • Maag en darmklachten

  • Neuro-degeneratieve ziektebeelden

  • Ontwikkelingsproblematiek

  • Overgewicht

  • Onvruchtbaarheid

  • Pijnklachten

  • Psychische klachten

  • Spijsverteringsproblemen

  • Preventie kanker of ondersteuning reguliere kankerbehandeling

 

 

(1). Tausk, F., Elenkov, I., & Moynihan, J. (2008). Psychoneuroimmunology. Dermatologic therapy21(1), 22–31. https://doi.org/10.1111/j.1529-8019.2008.00166.x

 

(2). Russo, C., & André, T. (2019). Science and evolution. Genetics and molecular biology42(1), 120–124. https://doi.org/10.1590/1678-4685-gmb-2018-0086